دوستداران محیط زیست تکاب افشار

کاربرد نانوفناوری در حفظ محیط زیست در فعالیت های صنایع بالا دستی نفت و گاز

 
تلاش برای استخراج و تولید بهترین جریان هیدروکربنی از مخازن زیرزمینی همواره با آلودگی های محیطی ناخواسته همراه بوده و این امر صنعتگران را ترغیب می کند تا به مطالعه و تحقیق در مورد تکنولوژی های دوست دار محیط زیست بپردازند. با توجه به طبیعت علم نانوفناوری که در آن مواد با ساختار بهتر و در مقادیر بهینه مورد استفاده قرار می گیرند، این فناوری می تواند به کاهش آلودگی های ناشی از انجام عملیات در صنایع نفت و گاز کمک شایانی نماید. برای مثال محصولات نانوفناوری زیست محیط (E-nano) را می توان به گونه وسیعی در فرآیندهای بازسازی و حفظ محیط زیست مورد استفاده قرار داد. این مقاله به بررسی کاربرد نانوفناوری در حفظ محیط زیست در فعالیت های صنایع بالا دستی نفت و گاز با استفاده از نانوموادی از جمله نانوسیلیکا، گرافن، نانوذرات اکسید روی و افزایه های پلیمری نانومتری می پردازد و کاربردهای مواد مختلف نانوساختار را در این حوزه مورد بررسی قرار می دهد.

1- مقدمه
به دلیل افزایش فعالیت های جهانی در حیطه صنایع بالادستی نفت و گاز،‌ تولید انرژی در آینده همراه با افزایش ضایعات بیشتری خواهد بود. در این زمینه ایده آل ترین حالتی که محققان برای رسیدن به آن تلاش می کنند،‌ کاهش میزان ضایعات و پسماندها به میزان صفر است. در این میان عملیات حفاری یکی از مهمترین بخش های عملیات استخراج و تولید است که سبب ایحاد ضایعات فراوان می گردد. برای مثال قطعات داخل چاه که همراه با گل حفاری به سطح زمین حمل می شوند بخصوص زمانیکه آلوده به نفت باشند،‌ برای محیط زیست بسیار خطرناک می باشند. در اولین دوره های حیات صنعت نفت، ‌اهمیت کمی به مقوله مدیریت ضایعات حفاری داده می شد ولی با افزایش تقاضای جهانی انرژی و روند رو به رشد حفاری های پیشرفته،‌ مسئله حفاظت از محیط زیست بیشتر مورد توجه قرار گرفت. بنابراین امروزه دانستن چگونگی تولید ضایعات حفاری و مدیریت آنها به بهترین روش که کمترین اثرات سوء زیست محیطی را بهمرا داشته باشد بسیار حائز اهمیت است [1]. برای مثال یکی از مهمترین مواردی که در حفاری های دریائی و عملیات تولید و استخراج باید مد نظر قرار گیرد، ‌حفظ اکوسیستم و تنوع زیستی موجود درخاک و نیز آبها و اقیانوس هاست که همواره در حین عملیات تولید و برداشت در معرض خطر قرار می گیرد. زیرا مسلما تخلیه و یا نشت ضایعات ناشی از عملیات حفاری و بهره برداری در آبهای آزاد و دریاها اثرات سوء محیط زیستی را در بر خواهد داشت که باید به حداقل برسند [2]. در این راستا محصولات نانوفناوری زیست محیطی (E-nano یا Environmental Nanotechnology) را می توان به گونه وسیعی در فرآیندهای بازسازی و حفظ محیط زیست استفاده نمود [3]. برای مثال از آنجائیکه نانوفناوری علمی است که به کاهش مصرف مواد (کاهش ضایعات) و همچنین اصلاح ساختار و بهبود فرآیند ها کمک شایانی می نماید،‌ محققان به این نتیجه رسیده اند که استفاده از نانومواد در ساختار سیالات حفاری می تواند آنها را تبدیل به موادی با مضرات بسیار پایین زیست محیطی گرداند. در این حالت غلظت نانوذرات در سیال بسیار پائین بوده (معمولا کمتر از 1%) و شرایط حفاری را در محیط های نامناسب بسیار بهبود می بخشد [4]. در این راستا این مقاله به بررسی توانائی های نانوفناوری در حفظ محیط زیست در صنایع بالادستی نفت و گاز پرداخته و چگونگی تاثیر نانوساختارها در تبدیل عملیات بالادستی بخصوص حفاری به نوعی فرآیند دوستدار محیط زیست مورد بحث قرار خواهد گرفت.

2- کاربرد نانوفناوری به منظور حفظ محیط زیست در فعالیت های صنایع بالا دستی نفت و گاز
2-1- بهبود سیمان حفاری
2-1-1- نانوسیلیکا
سیمانکاری چاه های عمیق نیاز به موادی دارد که متفاوت از مواد بکار رفته در عملیات معمولی است. بنابراین نانوذرات،‌ بخصوص نانوسیلیکا،‌ نانواکسید آهن و نانوآلومینا جهت افزایش استحکام ومقاومت سیمان بکار می روند. در این خصوص نانوسیلیکا ماده ای است که هم در سیمانکاری چاه و هم در عملیات ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. نانوسیلیکا از ذرات بسیار ریز که در حدود 1000 بار کوچکتر از ذرات معمولی سیمان می باشد تشکیل شده و قابلیت های آن بعنوان افزایه مناسب جهت بالا بردن استحکام، پایداری و کاهش تراوائی سیمان اثبات شده است. استفاده از نانوسیلیکا در ساختار سیمان سبب کاهش نفوذپذیری (permeability) آن و در نتیجه کاهش آلودگی های زیست محیطی می شود [5].
2-2- بهبود سیال حفاری
امروزه در صنعت حفاری سعی می شود از سیالاتی استفاده شود که کمترین اثرات سوء زیست محیطی را داشته باشند. برای مثال محققان به این نتیجه رسیده اند که حفاری سازندهای ماسه سنگی با استفاده از سیالات پایه آبی دارای فوائد زیست محیطی و اقتصادی فراوان می باشد و در این حالت سیالات حاصل به گونه ای فرموله می شوند که دارای کمترین میزان هزینه باشند. در این راستا Sharma و همکارانش به بررسی استفاده از نوعی سیال حفاری جدید پایه آبی حاوی نانوذرات پرداخته و همچنین نشان دادند که با استفاده از این نوع نانوسیالات، ‌میزان تهاجم آب به درون سازند در کمترین مقدار قرار داشته و مشکلات دهانه چاه به کمترین مقدار خواهد رسید [6]. همچنین بررسی ها نشان می دهد که سیالات پایه آبی با عملکرد بالا (HPWBF) دارای مزایائی از جمله کاهش اثرات سوء محیط زیستی،‌ هزینه های پائین تر و هرزروی کمتر می باشند. برای مثال محققان از HPWBF های دارای پلی اکریل آمید های هیدرولیز شده و افزایه های پلی آمید در عملیات حفاری چندین چاه در خلیج فارس استفاده نموده و به این نتیجه رسیدند که دارای اثرات زیست محیطی مطلوبی می باشد. همچنین نانوموادی مانند نانوگرافن و سایر مواد نانوساختار نیز بعنوان افزایه های سیال حفاری وجود دارند که می توانند سیالات حفاری را به دو دسته: نانوسیالات ساده و نانوسیالات پیشرفته دسته بندی نمایند. استفاده از این نانوذرات میزان مواد شیمیائی و جامدات موجود در سیال حفاری را به میزان چشمگیری کاهش داده و در نتیجه سبب کاهش هزینه کلی و اثرات سوء محیط زیستی عملیات می گردد [7]. در ادامه به برخی از پرکاربردترین نانومواد بکار رفته در ساختار سیال حفاری اشاره می شود.

2-2-1- گرافن
سیالات حفاری که اغلب از آنها به گل حفاری یاد می شود سیستم های پیچیده شیمیائی هستند که که در عملیات حفاری چاه های نفتی و گازی حیاتی می باشند. این سیالات وظیفه خنک سازی و روانسازی حرکت مته، ‌انتقال برش ها و قطعات داخل چاه به سطح زمین، مقاوم سازی دیواره چاه، محافظت از سازند تولیدی، ایجاد یک لایه نازک و کم تراوا که از سازندهای تولیدی تراوا محافظت می کند و غیره را بعهده دارند. هجوم سیال به خلل و فرج سازند، سبب آسیب رساندن به مخزن و کاهش تولید از طریق مسدود کردن مسیر هیدروکربن ها می شود. لذا نیاز است تا از افزایه ها و موادی در ساختار سیال حفاری استفاده گردد که تا حد ممکن از هرزروی آن که سبب آلودگی محیط زیست و نیز وارد نمودن آسیب به سازند میشود جلوگیری گردد. این افزایه ها از طریق تشکیل فیلتر کیک در اطراف دیواره چاه سبب جلوگیری از هرزروی سیال حفاری می شوند. امروزه،‌گرافن‌ بعنوان یک تک لایه از گرافیت به دلیل خواص مناسبی که دارد مورد توجه محققان قرار گرفته است. یکی از مهمترین خصوصیات این تک لایه داشتن سطح ویژه ای در حدود 2965 مترمکعب بر گرم است که می تواند به عنوان غشایی که حتی در برابر گاز هلیوم ناتراوا است عمل کند. به همین دلیل می تواند بعنوان فلیتر عمل کند. اما از آنجائیکه توزیع قطعات بزرگ این ماده در محیط های آبی مشکلاتی را در گل حفاری پایه آبی ایجاد می کند،‌ محققان پیشنهاد می کنند که از اکسید گرافن در این زمینه استفاده گردد. زیرا این ماده در محیط های آبی پایدارتر است و مورفولوژی صفحه ای خود را که سبب تشکیل فیلتر کیک مطلوب می شود حفظ می کند. یکی از خواص جالب این ماده این است که می تواند از محلول جدا شده و نوعی ماده کاغذی شکل قوی تولید نماید. این امر در تولید یک لایه ناتراوا به منظور جلوگیری از هرزروی سیال به داخل دیواره چاه بسیار موثر است. از آنجائیکه این ذرات ساختار ورقه ورقه ای مناسب و ضخامت نانومتری دارند (نانومواد دو بعدی) می توانند در مقایسه با افزایه های دیگر،‌ مانند خاک رس،‌ فیلتر کیک های نازک تر و با کارآئی بالاتری ایجاد نمایند. این نکته از این بابت نیز حائز اهمیت است که ضخامت فیلتر کیک تشکیل شده بصورت مستقیم و به شدت با گشتاور دیفرانسیلی مورد نیاز جهت چرخاندن لوله ها در حین عملیات حفاری،‌ با زمان حفاری و با هزینه حفاری همبستگی دارد. همچنین از مزایای مهم دیگر این ماده می توان به این نکته اشاره نمود که خطرات زیست محیطی بسیار پائینی دارد و فناوری آن ‌ارزان است. در شکل 1 عملکرد گرافن در حین عملیات حفاری (الف) و در حین عملیات برداشت (ب) نشان داده شده است. در حین حفاری زمانیکه فشار بالا باشد صفحات گرافن یک فیلمی را تشکیل می دهند تا از نفوذ سیال حفاری به درون سازند جلوگیری نمایند. همچنین زمانی که در حین پروسه بازیافت فشار کاهش می یابد ‌نفت و گاز موجود در سازند صفحات گرافنی را از روی دیواره چاه پس می زنند [8].

filereader.php?p1=main_ec6ef230f1828039e

 
شکل 1- سیال حفاری دارای صفحات گرافن در حین عملیات حفاری (الف) و در حین عملیات برداشت (ب) [8]



2-2-2- نانوذرات اکسید روی
هیدروژن سولفید گازی بسیار خطرناک،‌ سمی و خورنده است که می تواند در حین عملیات حفاری از درون سازند به داخل سیال حفاری نفوذ کرده و باعث آلودگی محیط زیست گردد. به منظور حفاظت از محیط زیست،‌ ایمنی کارکنان و نیز جلوگیری از خوردگی خط لوله و تجهیزات نیاز است تا این ماده از سیال حفاری جدا گردد. در گذشته جاذب های متنوعی جهت زدودن این گاز از سیال حفاری استفاده شده است که متداول ترین آنها ترکیبات فلز روی مانند اکسید روی و کربنات روی می باشند. اکسید روی مورد استفاده در این عملیات نیز بعنوان پسماند جامد، بی خطر می باشد. در این راستا Sayyadnejad و همکارانش به بررسی پاکسازی سیال حفاری از هیدروژن سولفید با استفاده از نانوذرات اکسید روی پرداخته اند. از آنجائیکه نانوذرات سطح ویژه بالائی دارند بسیار واکنش پذیر می باشند. آنها توانستند نشان دهند که استفاده از نانوذرات اکسید روی با ابعادی در حدود 25-14 نانومتر و سطح ویژه 56-44 متر مکعب بر گرم که توسط روش پیرولیز پاششی (spray pyrolysis) تهیه شده اند در جداسازی هیدروژن سولفید از سیال حفاری پایه آبی می تواند بسیار موثر باشد. همچنین کارآئی این نانوذرات با ذرات بالک اکسید روی نیز مقایسه گردید و نتایج حاصل بیانگر آن است که در شرایط عملیاتی یکسان، نانوذرات اکسید روی بکار برده شده قابلیت جداسازی کامل هیدروژن سولفید را در مدت 15 دقیقه از سیال حفاری پایه آبی دارا هستند،‌ در حالیکه ذرات بالک در مدت 90 دقیقه تنها قادر به جداسازی 2.5% از آلودگی هیدروژن سولفید هستند [9]. تصویر میکروسکوپ الکترون عبوری (TEM) نانوذرات اکسید روی بکار رفته در این تحقیق در شکل 2 نشان داده شده است.



filereader.php?p1=main_1d665b9b1467944c1
شکل 2- تصویر میکروسکوپ الکترون عبوری (TEM) از نانوذرات اکسید روی [9]

 


2-2-3- افزایه های پلیمری نانومتری
پسماند سیال حفاری، جزء اجتناب ناپذیر عملیات حفاری و اکتشافی نفت و گاز است که به نوبه خود یکی از مهمترین منابع آلودگی محیط زیستی به شمار می رود. روش های زیادی برای از بین بردن این نوع سیالات وجود دارد که در میان آنها جداسازی جامد-مایع یکی از پرکاربردترین فرآیندهاست. ولی در حفاری چاه های عمیق ترکیبات سیال حفاری پیچیده تر، ‌دانسیته آن بیشتر و پاکسازی نیز سنگین تر می شود. در این راستا Wang و همکارانش به بررسی استفاده از منعقد کننده پلی اکریل آمیدهای نانوبهبودیافته (nano-modified polyacrylamide flocculant) جهت جداسازی فازهای جامد-مایع در پسماند سیال حفاری با دانسیته زیاد پرداختند. طبق نتایج بدست آمده زمانیکه منعقدکننده پلی اکریل آمیدهای نانوبهبود یافته در شرایط بهینه جهت تصفیه پسماند گل حفاری با دانسیته بالا بکار برده شد،‌ میزان آب موجود در فیلتر کیک تشکیل شده، 24.32 درصد بود که نسبت به سایر منعقده های موجود در بازار بطور قابل توجهی بهتر است [10]. همچنین همانگونه که Manea گزارش نموده است استفاده از افزایه های پلیمری نانومتری در ساختار سیالات حفاری پایه آبی می تواند در اقتصادی کردن فرآیند حفاری و تبدیل آن به یک فرآیند دوستدار محیط زیست موثر باشد. در این تحقیق به بررسی رفتار سیال حفاری از طریق آنالیز تاثیر اندازه ذرات افزایه های موجود در آن در شرایط استاندارد پرداخته شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد زمانیکه ابعاد ذرات پلیمری کوچکتر شده و به محدوده نانومتری می رسد،‌ سطح ویژه کل بسیار زیاد شده و از آنجا سطح برهمکنش بین ذرات زیاد شده قدرت تورم پلیمر بالا می رود. در حقیقت نانوپلیمر جدید ایجاد شده توانائی کنترل هرزروی سیال حفاری را داشته و می تواند به عنوان افزایه کاهش دهنده هرزروی گل حفاری در ساختار سیال بکار رود [11].


بحث و نتیجه گیری:
در این مقاله مروری بر کاربردها و نقش نانوفناوری در زمینه حفظ محیط زیست در فعالیت های صنایع بالا دستی نفت و گاز انجام شده است. همانگونه که در متن و با اشاره به منابع معتبر ذکر شد،‌ حفاظت از محیط زیست، اصلی ترین فاکتوری است که در هر صنعتی از جمله صنایع نفت و گاز لازم است مد نظر قرار گیرد و امروزه با پیشرفت علم محققان و صنعتگران بیش از پیش به اهمیت این امر واقف شده اند. همچنین محققان نشان داده اند که با استفاده از نانوفناوری که رویکردی در جهت اصلاح ساختار مواد بصورت بهینه و کاهش ضایعات می باشد،‌ می توان فرآیندهای موجود در صنایع بالادستی نفت و گاز بخصوص عملیات حفاری را تا حدود زیادی به فرآیندهای دوستدار محیط زیست تبدیل نمود. در این راستا استفاده از نانومواد، بخصوص نانوذرات نانوسیلیکا در ساختار سیمان و نیز نانوگرافن، نانوذرات اکسید روی و افزایه های پلیمری نانومتری در ساختار سیال حفاری سبب کاهش آلودگی های محیطی و اتلاف و هرزروی مواد به درون سازند شده و اثرات سوء زیست محیطی را کاهش می دهد.


1نمایه ها : محیط زیست افزایه های پلیمری نانومتری گرافن

منابـــــع :

  • 1. http://www.intechopen.com/books/sustainable-development-authoritative-and-leading-edge-content-for-environmental-management/overview-of-environmental-management-by-drill-cutting-re-injection-through-hydraulic-fracturing-in-u
  • 2. http://bookings.rscspecialitychemicals.org.uk/downloads/Abstracts-final.pdf
  • 3. Bhawana, P., Fulekar, M.H. “Nanotechnology: Remediation Technologies to clean up the Environmental pollutants”. Res.J.Chem.Sci, Vol. 2, pp. 90-96, (2012).
  • 4. Amanullah, M., Al-Arfaj, M., Al-Abdullatif, Z. “Primary Test Results of Nano-based Drilling Fluids for Oil and Gas Field Application”. SPE/IADC 139534, (2011).
  • 5. Ershadi, V., Ebadi, T., Rabani, A.R, Ershadi, L. “Reduction of set cement permeability in oil well to decrease the pollution of receptive environment using spherical nanosilica”. 2011 2nd International Conference on Environmental Science and Technology, IPCBEE , Vol.6 (2011), Singapore.
  • 6. Sharma, M., Zhang, R., Chenevert, M.E., Ji, L., Guo, Q., Friedheim, J. “A New Family of Nanoparticle Based Drilling Fluids”. SPE 160045, (2012).
  • 7. Apaleke, A.S., Al-Majed, A., Hossain, M.E.” Drilling Fluid: State of The Art and Future Trend”. SPE 149555, (2012).
  • 8. Kosynkin,D.V., Ceriotti, G., Wilson, K.C., Lomeda, J.R., Scorsone,J.T., Patel,A.D., Friedheim, J.E., Tour, J.M. “Graphene Oxide as a High-Performance Fluid-Loss-Control Additive in Water-Based Drilling Fluids”. ACS Appl. Mater. Interfaces, V4(1),(2012).
  • 9. Sayyadnejad, M.A., Ghaffarian, H.R., Saeidi, M. “Removal of hydrogen sulfide by zinc oxide nanoparticles in drilling fluid”. Int. J. Environ. Sci. Tech, Vol. 5, pp. 565-569, (2008).
  • 10. Wang, F., Fan, J., Zhu, H., Han, K., Zou, J., Sun, H. “Preparation of Nano-Modified Polyacrylamide and Its Application on Solid-Liquid Separation in Waste Drilling Mud”. Advances in Chemical Engineering and Science, Vol.1, pp. 33-36, (2011).
  • 11. Manea, M. “Designing of Drilling Fluids Using Nano Scale Polymer Additives “.Rev. Roum. Chim., Vol. 57, pp.197-202, (2011).
29 تير 1392برچسب:, :: 12:22 :: نويسنده :

پنج شنبه 27 تير 1392برچسب:, :: 6:40 :: نويسنده : همیار
منطقه حفاظت شده انگوران:
اين منطقه با مساحتي برابر با 92297 هكتار از سال 1349 تحت حفاظت بوده است. منطقه اي است كوهستاني و تپه ماهوري در شهرستان ماهنشان، دامنه ارتفاعي 1240 تا 3320 متر، بارندگي و دماي متوسط ساليانه 450 ميليمتر و 6 درجه سانتيگراد منطقه داراي اقليم هاي مديترانه اي و نيمه مرطوب معتدل نموده اند. پوشش گياهي منطقه بطور عمده لاله واژگون، درمنه، چوبك،گون،كلاه مير حسن، لاله، شقايق،كما، مرزه، شكر تيغال،گل حسرت به همراه درختان و درختچه هايي نظير بنه، بادام، خينجوك، شيرخشت، زرشك،گردو و سنجد تشكيل شده است. اين منطقه زيستگاه مناسبي براي قوچ و ميش ارمني و پازن است ديگر گونه هاي جانوري منطقه:خرس قهوه اي، روباه معمولي، سياهگوش، سمور سنگي،كبك دري،كبك چيل، باقرقره، سار، دال، شاه بوف، غاز خاكستري، تنجه،آنقوت، حواصيل، خوتكا، اگرت بزرگ، افعي زنجاني، لاك پشت افغاني و ماهياني از جمله سفيد رودخانه اي، سس، زرده پر، اسبل
 
پناهگاه حيات وحش انگوران:
بخشي از جنوب شرق منطقه حفاظت شده انگوران كه خود از سال 1349 به حفاظت درآمد، در سال 1354 به پناهگاه حيات وحش تبديل شد. اين منطقه كوهستاني و تپه ماهوري با مساحت 29833هكتار در شهرستان ماهنشان قرار دارد. دامنه ارتفاعي 1280 تا2200 متر بارندگي و دماي متوسط ساليانه 400 ميليمتر و 10درجه سانتيگراد، منطقه را داراي اقليم نيمه خشك معتدل كرده است. از گياهان مهم منطقه مي توان به زرشك، بادام، تنگرس، بنه، خينجوك،كما، درمنه، لاله واژگون،گل حسرت، آويشن گون و انواع گندميان اشاره كرد. وجود رودخانه هاي قزل اوزن، انگوران چاي به همراه شرايط توپوگرافي خاص منجر به تشكيل زيستگاه هاي متنوع جانوري شده است. اين منطقه از زيستگاه هاي مهم قوچ و ميش ارمني محسوب مي شود. ديگر گونه هاي جانوري انگوران عبارتند از :پازن،خرس قهوه اي،گرگ، سياه گوش، شنگ،كفتار، روباه معمولي،كبك دري،كبك، دليجه، عقاب، شاهين، اگرت بزرگ، انواع كوكرها، خوتكا، اردك سرسبز، درنا، باكلان، حواصيل، افعي زنجاني، افعي دماوندي،كورمار، لاك پشت بركه اي و ماهياني چون زرده پر، سس ماهي، سفيد رودخانه اي و اسبله.
پنج شنبه 27 تير 1392برچسب:, :: 6:12 :: نويسنده : همیار

يکي از نمايندگان مجلس اخيراً طي سخناني در گفت‌وگو با خبرگزاري‌ها از نشت شديد سيانور از سد باطله کارخانه طلاي زره شوران تکاب خبر داده و نسبت به اين موضوع ابراز نگراني کرده است.

مهدي عيسي زاده از بي توجهي مسوولان کارخانه طلاي زره شوران نسبت به آلودگي منابع آب و خاک منطقه در اثر نشت شديد سيانور و ساير مواد سمي ناشي از فرآيند استحصال طلا در سايت پايلوت اين کارخانه انتقاد كرده و سکوت مسوولان نهادهاي بهداشتي و محيط زيستي را سوال بر انگيز خوانده است.

وي گفته است: نظارت کافي بر روي استفاده از ماده خطرناکي مانند سيانور در فرآيند استحصال طلا از معدن طلاي زره شوران توسط اين کارخانه وجود ندارد و اين امر سلامت محيط زيست منطقه را به خطر انداخته است.

محمد علي صفري يکي از کارگران شاغل در اين کارخانه نيز در اين خصوص به خبرنگار ايسنا، گفت: نشت سيانور از سد باطله کارخانه طلاي زره شوران وجود داشته و اخيراً موجب تلف شدن برخي از ماهي‌ها و موجودات زنده داخل آب‌هاي جاري و رودخانه‌هاي اطراف معدن و کارخانه زره شوران شده است.

وي افزود: آلودگي سيانور در اين کارخانه موجب تخريب محيط زيست شده و مسوولان کارخانه نسبت به اين مسئله بي توجه هستند و نکات ايمني لازم در آن بکار گرفته نمي‌شود.

وي ادامه داد: نشت سيانور از کارخانه طلاي زره شوران آلودگي شديد منابع آب، چشمه‌ها و آب هاي زير زميني را در پي داشته اس

بررسي زوال طبيعي سيانور رها شده در خاك از فعاليت معدن طلاي موته  Fulltext 

نويسند‌گان:


هستي هاشمي نژاد ] - دانشجوي دكترا مهندسي محيط زيست، دانشگاه شيراز
امير تائبي هرندي ] - دانشيار دانشكده عمران، دانشگاه صنعتي اصفهان
مجيد سرتاج ] - استاديار دانشكده عمران، دانشگاه صنعتي اصفهان

خلاصه مقاله:

يكي از آلاينده هاي خطرناك توليد شده توسط صنايع، سيانور و تركيبات آن مي باشد. اثرات سمي ورود سيانور به بدن آني بوده و در غلظتهاي بالاموجب خفگي و مرگ سريع مي گردد. در بعضي صنايع همانند كارخانجات استخراج طلا و نقره نيز از روشهاي طبيعي براي فروپاشي سيانور بهره گرفته مي شود. در اين تخقيق با در نظر گرفتن كارخانه استخراج از روشهاي طبيعي تحت زوال و فروپاشي قرار مي دهد به بررسي انتشار و زوال طبيعي سيانور پساب اين صنعت در محيط زيست پرداخته شده است. انتشار سيانور در اطراف سد باطله (محل انباشت پسماندها و رسوبات) كارخانه استخراج طلاي موته از طريق سرريز شدن رسوبات، نشت و نفوذ سيانور ازخاك نفوذپذير ديواره سد باطله موجب ايجاد آلودگي در محيط زيست اين منطقه گرديده است. نتايح اين تحقيق نشان مي دهد كه سيانور در خاك منطقه مورد مطالعه تافاصله حدود 75 متر انتشار پيدا كرده است و در فواصل دورتر آلودگي به سيانور در حد نمونه هاي شاهد مي باشد. درصد كاهش غلظت سيانور در فاصله 25 متر و 75 متر نسبت به 175 متر به ترتيب 96% و 88% تعيين گرديد. همچنين نشان داده شد كه در اعماق كمتر از 1/5 متر بيشتر از 91% سيانور در خاك تحت زوال طبيعي قرار گرفته و اين درصد حذف با افزايش عمق كاهش مي يابد. به طور كلي در اين تحقيق نشان داده شده كه غلظت سيانور در خاك با فاصله رابطه معكوس و با عمق رابطه مستقيم دارد.

 

فعالیت افراد ویژه در معادن ملی تکاب

وی ادامه داد: نزدیک به دو سال است که افرادی خاص که گفته می‌شود از کارکنان سابق وزارت صنایع و معادن بودند، زمین‌های معدن تکاب را به دست گرفتند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان این که عیار طلای زمین‌های معدن شهرستان تکاب هفت است، گفت:  این افراد منابع ملی را

  1. تذکرات پیاپی به مدیران کارخانه زره شوران


رئیس شبکه بهداشت و درمان تکاب نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از بازرسی مداوم محیط کار در کارخانه طلای زره شوران تکاب خبر داد و اظهارداشت: کارشناسان این مرکز هرماه در دو نوبت از این سایت بازدید می کنند و نواقص موجود در بخش بهداشت محیط کار بصورت شفاهی و کتبی به مسئولان کارخانه اعلام شده که در موادی که تذکرات رعایت نشده به پلمب کارخانه منجر شده است.

دکتر علی سعیدی ادامه داد: در خصوص نواقص بهداشت محیط کار متاسفانه اقدامات اساسی و پایه ای در این سایت انجام نمی گیرد و رفع نواقص ایمنی و بهداشتی از جمله «حل مقطعی نشتی فاضلاب داخل کارخانه» بصورت سطحی بوده که دوام چندانی نداشته است.

وی یادآور شد: سیستم های تهویه این کارخانه وضعیت رضایت بخشی ندارند و در این مورد چندین بار مسئولان شرکت تولید کننده طلا به دادگاه معرفی شده وبه دستگاه های اجرایی ذیربط در تکاب نیز اطلاع داده شده است.

سعیدی اضافه کرد: در صورت عدم کارکرد اصولی سیستم های تهویه یا وجود نقص فنی در آنها در زمان تزریق سیانور به مخزن، گاز از دیگ های ذخیره در هوای محوطه  منتشر شده و بدلیل عدم نصب کلینرهای مناسب و حتی تبخیر مواد سمی بخصوص سیانور از سد باطله که کاملا در داخل محوطه کار است خطرتماس کارگران با مواد آلاینده بشدت احساس می شود.

وی در خصوص وجود بیماری های شغلی در میان کارگران کارخانه زره شوران تکاب گفت: در این مورد تاکنون بیماری شغلی خاص و مزمنی گزارش نشده است اما در معاینات بیولوژیکی برخی کارگران عناصر فلزی نزدیک به خطر مشاهده شده که می تواند در طولانی مدت و عدم حذف عوامل زیان آور محیط کار به بیماری شغلی کارگران دامن بزند.

شخصی فرض کرده و حتی به دور آن سیم خاردار هم کشیدند، در حالی که هیچ نظارتی بر روی کار این افراد وجود ندار

جمعه 21 تير 1392برچسب:, :: 5:18 :: نويسنده : همیار

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان محیط زیست تکاب و آدرس takab.ngo.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 33
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 33
بازدید ماه : 54
بازدید کل : 52036
تعداد مطالب : 61
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

<